Preview

Педиатрическая фармакология

Расширенный поиск

Особенности применения и экономическая эффективность полуэлементных смесей для энтерального питания детей в критических состояниях

https://doi.org/10.15690/pf.v12i4.1419

Полный текст:

Аннотация

Энтеральное (зондовое) питание в сравнении с парентеральным показало свое превосходство у пациентов с сохраненной функцией желудочно-кишечного тракта, находящихся в реанимации или отделении интенсивной терапии, которые не могут или не должны по медицинским показаниям принимать пищу. Больным в критическом состоянии, нуждающимся в нутритивной поддержке, международные руководства рекомендуют энтеральный путь введения смесей, при этом оптимальным периодом начала нутритивной поддержки указывают первые сутки. Известно, что и расходы на энтеральное питание значительно ниже таковых у больных из отделений интенсивной терапии, находящихся на внутрисосудистом обеспечении. Использование специализированных продуктов диетического питания — полуэлементных смесей с высокой энергетической плотностью — наиболее физиологично для детей от 1 года и взрослых в критических состояниях, пребывающих в отделениях реанимации и интенсивной терапии.

Об авторе

Л. Н. Берестенникова
Департамент клинического питания Nestle Health Science, Москва, Российская Федерация
Россия

научный советник Департамента клинического питания Nestle Health Science Адрес: 115054, Москва, Павелецкая площадь, д. 2, стр. 1, тел.: +7 (961) 996-77-34



Список литературы

1. Marik P. E., Zaloga G. P. Meta-analysis of parenteral nutrition versus enteral nutrition in patients with acute pancreatitis. BMJ. 2004; 328: 1407.

2. Michael P. Casaer. Early versus Late Parenteral Nutrition in Critically III Adults. N Engl J Med. 2011; 365: 506–17.

3. Doig G. S., Heighes P. T., Simpson F., Sweetman E. A., Davies A. R. Early enteral nutrition, provided within 24 h of injury or intensive care unit admission, significantly reduces mortality in critically ill patients: a meta-analysis of randomised controlled trials. Intensive Care Med. 2009 Dec; 35 (12): 2018–27.

4. Heidegger C. P., Berger M. M., Graf S. et al. Optimisation of energy provision with supplemental parenteral nutrition in critically ill patients: a randomized controlled clinical trial. Lancet. 2012. Рublished online Dec 3. URL: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736 (12)61351-8

5. Heyland D. K. et al. Canadian Critical Care Clinical Practice Guidelines Committee; Canadian clinical practice guidelines for nutrition support in mechanically ventilated, critically ill adult patients. J Parenter Enteral Nutr. 2003 Sep-Oct; 27 (5): 355–73.

6. Kreymann K. G. et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Intensive care. Clinical Nutrition. 2006; 25: 210–223.

7. McClave S. A. et al. Guidelines for the provision and assessment of nutrition support therapy in the adult critically ill patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A. S.P. E.N.). J Parenter Enteral Nutr. 2009; 33: 277–316.

8. Fishman J. et al. Oxidative modification of the intestinal mucus layer is a critical but unrecognized component of trauma hemorrhagic shock-induced gut barrier failure. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2013; 304 (1): G57–G63.

9. Kreymann K. G., Berger M. M., Deutz N. E. et al. ESPEN guidelines on enteral nutrition: intensive care. Clin Nutr. 2006; 25: 210–223.

10. SCCM-ASPEN. Guidelines. Critical Care Nutritioin. 2009.

11. Dellinger R. Phillip et al. Surviving Sepsis Campaign: International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock. 2012. Critical Care Medicine. 2013; 41 (2): 580–637.

12. Simpson F., Doig G. S. Parenteral vs. enteral nutrition in the critically ill patient: a meta-analysis of trials using the intention to treat principle. Intensive Care Med. 2005; 31: 12–23.

13. Marik P. E., Zaloga G. P. Early enteral nutrition in acutely ill patients: A systematic review. Crit Care Med. 2001; 29 (12).

14. Doig G. S. et al. Early enter al nutrition, provided within 24h of injury or intensive care admission, significantly reduces mortality in critically ill patients: a meta-analysis of randomised controlled trials. Intensive Care Med. 2009; 35: 2018–2027.

15. Kollef M. H. et al. Epidemiology and Outcomes of Health-care Associated Pneumonia: Results From a Large US Database of Culture-Positive Pneumonia. Chest. 2005; 128: 3854–3862.

16. Demling R. H. Nutrition, anabolism, and the wound healing process: an overview. Eplasty. 2009; 9: e9.

17. Bowling T. British Association for Parenteral and Enteral Nutrition. Nutritional support for adults and children: a handbook for hospital practice. Radcliffe Publishing. 2004.

18. Gottschlich M. M. Selection of optimal lipid sources in enteral and parenteral nutrition. Nutr Clin Pract. 1992; 7 (4): 152–65.

19. Salomon S. B., Jung J., Voss T., Suguitan A., Rowe W. B., Madsen D. C. An elemental diet containing medium-chain triglycerides and enzymatically hydrolyzed protein can improve gastrointestinal tolerance in people infected with HIV. J Am Diet Assoc. 1998; 98 (4): 460–2.

20. Парентеральное и энтеральное питание: национальное руководство. Под редакцией М. Ш. Хубутия, Т. С. Поповой, А. И. Салтанова. М.: ГЭОТАР-Медиа. 2014. 800 с.

21. Reddell L., Cotton B. A. Antioxidants and micronutrient supplementation in trauma patients. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 Mar; 15 (2): 181–7.

22. Manzanares W., Dhaliwal R., Jiang X. et al. Antioxidant micronutrients in the critically ill: a systematic review and meta-analysis. Crit Care. 2012 Dec 12; 16 (2): R66.

23. Otten J. J., Hellwig J. P., Meyers L. D., eds. DRI, Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements. Washington, DC: National Academies Press. 2006. URL: http://www.nap.edu/catalog/11537.html

24. Expert Group on Vitamins and Minerals. Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals. London. 2003. URL: http://cot.food. gov.uk/pdfs/vitmin2003.pdf

25. Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, European Food Safety Authority. Tolerable Upper Intake Levels For Vitamins and Minerals. 2006. URL: http://www.efsa.europa.eu/en/ndatopics/docs/ndatolerableuil.pdf

26. Guevara Pacheco G., Chavez Cortes E., Castillo-Duran C. Micronutrient deficiencies and celiac disease in Pediatrics. Arch Argent Pediatr. 2014 Oct; 112 (5): 457–63.

27. Hwang C., Ross V., Mahadevan U. Micronutrient deficiencies in inflammatory bowel disease: from A to zinc. Inflamm Bowel Dis. 2012 Oct; 18 (10): 1961–81.

28. Baird J. S., Ravindranath T. M. Vitamin B Deficiencies in a Critically III Autistic Child With a Restricted Diet. Nutr Clin Pract. 2014 Aug 11. pii: 0884533614541483.

29. Ubesie A. C., Cole C. R., Nathan J. D. et al. Micronutrient deficiencies in pediatric and young adult intestinal transplant patients. Pediatr Transplant. 2013 Nov; 17 (7): 638–45.

30. Ubesie A. C., Kocoshis S. A., Mezoff A. G. et al. Multiple micronutrient deficiencies among patients with intestinal failure during and after transition to enteral nutrition. J Pediatr. 2013 Dec; 163 (6): 1692–6.

31. Yang C. F., Duro D., Zurakowski D. et al. High prevalence of multiple micronutrient deficiencies in children with intestinal failure: a longitudinal study. J Pediatr. 2011 Jul; 159 (1): 39–44.

32. Kolida S., Tuohy K., Gibson G. R. et al. Prebiotic effects of inulin and oligofructose. British Journal of Nutrition. 2002; 87 (Suppl. 2): S193–S197.

33. Roberfroid M. Dietary fiber, inulin, and oligofructose: a review comparing their physiological effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 1993; 33: 103–48.

34. Gibson G. R., Roberfroid M. B. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995; 125 (6): 1401–12.

35. Sakata T. Stimulatory effect of short-chain fatty acids on epithelial cell proliferation in the rat intestine: a possible explanation for trophic effects of fermentable fibre, gut microbes and luminal trophic factors. Br J Nutr. 1987; 58: 95–103.

36. Silk D. B. Fibre and enteral nutrition. Clin Nutr. 1993; 12: S106–13.

37. Van den Heuvel E. G., Muys T., van Dokkum W., Schaafsma G. Oligofructose stimulates calcium absorption in adolescents. Am J clin Nutr. 1999; 69: 544–8.

38. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. МР 2.3.1.2432-08. Под ред. В. А. Тутельяна. 2008. 40 с.


Для цитирования:


Берестенникова Л.Н. Особенности применения и экономическая эффективность полуэлементных смесей для энтерального питания детей в критических состояниях. Педиатрическая фармакология. 2015;12(4):392-397. https://doi.org/10.15690/pf.v12i4.1419

For citation:


Berestennikova L.N. Half-elemental Nutrition Mixtures for Enteral Nutrition of Children in Critical Conditions: Features of Usage and Economic Efficiency. Pediatric pharmacology. 2015;12(4):392-397. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/pf.v12i4.1419

Просмотров: 269


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1727-5776 (Print)
ISSN 2500-3089 (Online)